Wij adviseren, initiëren, bedenken, creëeren, schrijven, produceren en ondernemen.

Projecten

Brede Welvaart bij de Unie van Waterschappen

Voor de Unie van Waterschappen ondersteunen wij bij het verdiepen van het brede welvaartsdenken in de organisatie. Dit doen we onder meer met een whitepaper (verschijnt later dit jaar) waarin we de verbinding leggen tussen waterbeheer en brede welvaart. Daarnaast ontwikkelden we een variant van Het Grote Brede Welvaartspel, volledig afgestemd op de taken en uitdagingen van waterschappen. In deze variant oefenden deelnemers met integrale afwegingen rond waterveiligheid, waterkwaliteit, biodiversiteit en maatschappelijke meerwaarde. Zo brengen we systeemdenken en praktische beleidsvragen samen in één ervaring.

Het Raadsleden Spel

Hoe geef je als raadslid richting aan brede welvaart? In opdracht van de Zuid-Holland Academie en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ontwikkelden wij een speciale spelvariant voor volksvertegenwoordigers. Deelnemers ervaren wat integraal afwegen betekent, hoe je keuzes maakt met oog voor toekomstige generaties, en hoe brede welvaart een andere blik op begrotingen, projecten en participatie vraagt. Het spel simuleert een formatie en wordt gespeeld in Laakdam, waar keuzes nooit op zichzelf staan. Deze toegankelijke maar uitdagende variant is ideaal voor startende én ervaren raadsleden die willen oefenen met het sturen op meer dan geld en stenen.

Het Grote Brede Welvaartspel

Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelden wij Het Grote Brede Welvaartspel. Dit serious game draait om één centrale vraag: hoe stuur je op brede welvaart wanneer belangen botsen? In het spel vormen spelers een Taskforce Brede Welvaart en werken zij aan een woning- en mobiliteitsopgave in fictieve stad Laakdam. Spelers ervaren de complexiteit van integrale afwegingen, oefenen met het betrekken van verschillende perspectieven, en ontdekken hoe beleid uitpakt in praktijk. Inmiddels is het spel door honderden beleidsmakers gespeeld – en steeds vaker meerdere keren.

Platform Laakdam

We ontwikkelden Platform Laakdam op eigen initiatief als antwoord op de groeiende behoefte aan integrale beleidsvorming. Laakdam is een fictieve stad, maar met levensechte uitdagingen: van woningbouw tot natuurbehoud, van stikstof tot sociale ongelijkheid. Op het platform simuleren beleidsmakers scenario’s die hen helpen buiten de gebaande paden te denken. In deze veilige, apolitieke setting leren zij samen te navigeren door de complexiteit van brede welvaart. Het platform is nu op meerdere plekken in Nederland in gebruik als leer-, ontwerp- en experimenteeromgeving voor publiek beleid.

We maken beleid voelbaar, zodat je niet alleen weet wat goed is, maar ook waarom.

Unlocking System Transitions (TNO)

Waai is strategisch adviseur voor het Early Research Programme Unlocking System Transitions van TNO. Binnen dit programma draagt Waai bij aan het vertalen van onderzoek naar relevante marktproposities en het concretiseren van onderzoeksuitkomsten naar handelingsperspectieven voor beleidsmakers. Ook ondersteunt Waai TNO bij het duiden van marktdynamiek, brengt Waai waardevolle contacten in, en levert Waai inhoudelijke ondersteuning op strategische thema’s binnen het programma.

Brede Welvaart in het Infrastructuurdomein (NGinfra)

Samen met Buck Consultants International voerde Waai in opdracht van NGinfra een verkenning uit naar de betekenis van brede welvaart voor het infrastructuurdomein. In dit project onderzochten we hoe infrapartijen niet alleen kunnen bijdragen aan economische groei, maar ook aan sociale samenhang, leefkwaliteit en duurzaamheid.

Het project resulteerde in twee producten: een verdiepend rapport met conceptuele kaders en handelingsperspectieven voor organisaties, en een compendium met elf praktijkcasussen waarin infrapartijen zoals ProRail, Alliander en Rijkswaterstaat laten zien hoe zij nu al werken aan brede welvaart. De combinatie van visie en praktijk biedt organisaties houvast om zelf met brede welvaart aan de slag te gaan in beleid, projecten en investeringsstrategieën.

Rijkswaterstaat: Aan de slag met brede welvaart

Rijkswaterstaat wil als uitvoeringsorganisatie bijdragen aan het gericht sturen op brede welvaart. Waai ontwikkelde hiervoor een gids met strategieën, tips en voorbeelden uit de praktijk om de relatief abstracte opgave ‘sturen op brede welvaart’ concreet te maken voor adviseurs en projectteams. Centraal staat een analyse van tien instrumenten (tools, onderzoek, werkwijzers en handreikingen) en de mogelijkheden die zij bieden om te sturen op brede welvaart.

Stichting Anders: Werkende armen

Voor Stichting Anders heeft Waai een programma ontwikkeld rondom het thema werkende armen, mensen die een baan hebben maar niet rond kunnen komen. Zo deden we onderzoek naar armoede op de werkvloer, maakten we de bewustwordingscampagne ‘Welverdiend’ en ging Stichting Anders aan de slag met trainingen voor leidinggevenden om armoede te signaleren en hulp te bieden.

PARTICIBETER: De podcast over participatie

PARTICIBETER is de podcast over participatie in de energietransitie en een initiatief van Waai. De podcast zit vol aansprekende voorbeelden, scherpe discussies en praktische tips. Gemaakt voor iedereen die serieus met participatie aan de slag wil of er al mee bezig is. Voor raadsleden, wethouders, ambtenaren en natuurlijk inwoners.

Luister naar de eerste aflevering

Wij geloven dat wanneer je het simpel houdt de oplossing beter wordt.

Tea Bar: De kracht van kruiden

Samen met Waai is TeaBar op zoek gegaan naar een nieuwe positionering en een nieuw merkverhaal. De twee belangrijkste pijlers van het merk bleken het gebruik van krachtige ingrediënten geselecteerd door een herborist en het bieden van bewuste theemomenten gedurende dag. Waai schreef voor TeaBar het merkverhaal uit en ontwikkelde praktische adviezen voor de marketingactiviteiten.

TNO: Wise Policy Making ERP

Waai is sinds 2019 betrokken als strategisch adviseur bij het Wise Policy Early Research Program van TNO. Waai ondersteunt TNO bij strategische vraagstukken rondom brede welvaart in relatie tot de beleidscyclus en de beleidspraktijk. Onder meer door het initiëren van nieuwe vormen van samenwerking tussen uitvoeringsorganisaties, departementen en kennisinstellingen. Daarnaast heeft Waai TNO geholpen met de communicatie en het realiseren van diverse publicaties.

IFFC: de strijd tegen financiële criminaliteit.

Het IFFC is een breed platform voor samenwerking en collegiale ondersteuning tussen financiële professionals zoals ABN-AMRO, Rabobank, ING, BDO, Deloitte, E.Y., KPMG, PWC in de strijd tegen financiële criminaliteit. Wij hebben het IFFC geholpen om een nieuwe strategische visie te ontwikkelen, de organisatie te herpositioneren en hun visie en missie af te stemmen op SDG 16.

Wij willen met ieder project een duurzame toekomst dichterbij halen.

Derksen & Drolsbach

D&D is een interim-management en adviesbureau voor publieke en maatschappelijk gerichte organisaties. Wij hebben hen geholpen met het opstellen van hun visie, missie, merk en kernwaarden. D&D heeft haar maatschappelijk profiel de laatste jaren aanzienlijk aangescherpt en is zich o.a. gaan richten op het vergroten van kansengelijkheid.

TNO: Handleiding beleid gericht op welzijn

Waai schreef samen met TNO een praktische handleiding voor het ontwikkelen van beleid gericht op welzijn. In de handleiding wordt gebruikt gemaakt van innovatieve rekenmodellen waarmee beleid van tevoren kan worden doorgerekend. Zo maakt de gids het voor beleidsmakers mogelijk om beter geïnformeerde beleidsbeslissingen te nemen ten aanzien van het menselijk welzijn.

Kritische infrastructuur & Cyberveiligheid

Waai ontwikkelde samen met TNO, Buitenlandse Zaken en het GFCE twee gidsen voor beleidsmakers gericht op het beschermen van de kritische (informatie) infrastructuur en het verhogen van de cyberveiligheid. Beide gidsen zijn laagdrempelig geschreven en bedoeld voor landen die zich in een relatief vroege fase bevinden van digitalisering.

Wij zetten altijd in op opdrachten met tastbare en concrete uitkomsten.

Nationale politie: Onderzoek naar adaptief leiderschap

Waai maakte voor de Nationale politie samen met TNO een film noir geïnspireerd detectiveverhaal. In dit stripverhaal wordt op laagdrempelige wijze de belangrijkste resultaten van een TNO-onderzoek naar adaptief leiderschap gepresenteerd. Het verhaal dient als taboedoorbrekende dialoogstarter binnen de politieorganisatie. Waai ondersteunde TNO bij het identificeren van de relevante onderzoekresultaten en schreef, ontwierp en produceerde het verhaal.

KPMG: ESG op de kaart bij het midden- en grootbedrijf

Voor KPMG ontwikkelde Waai content voor hun ESG-gerelateerde publicaties. Wij hielpen KPMG met het formuleren van de belangrijkste trends en inzichten voor hun doelgroepen. Aan de hand hiervan hebben wij een aantal artikelen geschreven met praktische tips voor bedrijven om aan de slag te gaan met ESG-onderwerpen binnen hun organisatie.

Defensie: De toekomst van opleiden

Het Ministerie van Defensie wilde weten hoe de toekomst van leren binnen de organisatie eruit komt te zien in 2030. Waai hielp bij het vertalen van de toekomstvisie van TNO op dit onderwerp naar concrete, aansprekende toekomstscenario’s en use cases. De uitkomst waren twee animaties over een dag uit de toekomst van een defensiemedewerker in opleiding.

Verwacht van ons dat wij prikkelen met nieuwe ideeën en creatieve oplossingen.

Defensie: De Adaptieve Krijgsmacht

Met een selecte groep topbestuurders en strategische partners van het Ministerie van Defensie werkten we aan een organisatievisie voor de adaptieve krijgsmacht. Het traject werd afgerond met twee werksessies die wij samen met TNO organiseerden. Hierin werden op de werkvloer gerichte interventies bedacht om de nieuwe visie in de organisatie handen en voeten te geven.

Warmtetafels: pak je rol in de transitie

De Warmtetafels - voorloper van de Klimaattafels - was een overlegorgaan over de energietransitie. Wij hebben voor de Warmtetafel verschillende strategische scenario's ontwikkeld voor zowel de rolverdeling op lokaalniveau als de mate van betrokkenheid van burgers. Gedurende het traject hebben wij ook geholpen met het vaststellen van de strategische positionering van de warmtetransitie in Nederland.

Van Dijk Maasland: een betere (sociale) leefomgeving

Van Dijk Maasland is een totaalleverancier van infrastructurele, bouwkundige en landschappelijke oplossingen en zet zich in voor een betere (sociale) leefomgeving. Samen met Van Dijk Maasland hebben wij een voorlichtingscampagne ontwikkeld voor een van de krachtwijken in Den Haag. We werkten hierbij nauw samen met een onderwijskundigen, de populaire YouTuber Mertabi en de gemeente Den Haag.

Wij geloven in het samenwerken met mensen die net als wij écht inzetten op een duurzame toekomst.

#VANGASLOS

Voor #VANGASLOS ontwikkelden we meerdere strategieën voor beleidsmakers om Nederlandse huishoudens te betrekken bij de warmtetransitie. Daarnaast adviseerden we over de ontwikkeling van de #VANGASLOS-beweging – inclusief campagnes en festivals om bewustzijn te creëren en gedrag te beïnvloeden. Inmiddels is #VANGASLOS uitgegroeid tot de catchphrase voor de aardgastransitie en worden de ontwikkelde strategieën breed toegepast.

OXFAM boekte weinig resultaat in Nepal met hun handenwas-campagnes. Hiervoor ontwikkelden we een zeep superheld genaamd Sabunman, die met zang en dans kinderen aanmoedigt hun handen te wassen. De musicvideo over de superkrachten van zeep werden een groot succes en zijn onderdeel geworden van het collectieve geheugen van Nepal. Regelmatig verschijnen er nieuwe Sabunman fan videos op YouTube.

OXFAM: Sabunman de zeep superheld