Publicaties

Wij schrijven rapporten, produceren podcasts en ontwikkelen serious games.

Serious Game: Het Grote Brede Welvaart Spel

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het Grote Brede Welvaart Spel is een serious game ontwikkeld door Waai die spelers uitnodigt om samen keuzes te maken over beleid, ruimte en middelen in het licht van brede welvaart. De game simuleert een realistische context waarin belangen botsen, waarden op het spel staan en samenwerking cruciaal is. Door het spel te spelen ervaren deelnemers wat integrale besluitvorming betekent en hoe brede welvaart concreet gemaakt kan worden. Het spel is inzetbaar bij strategische sessies, beleidsontwikkeling of teamvorming en is geschikt voor zowel bestuurders als ambtenaren, adviseurs en maatschappelijke partners.

Brede Welvaart in het infrastructuurdomein

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Dit rapport biedt een diepgaande verkenning van hoe infrastructuurprojecten kunnen bijdragen aan brede welvaart. Het benadrukt de noodzaak om verder te kijken dan economische indicatoren en ook sociale, ecologische en culturele aspecten mee te nemen in besluitvorming. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en theoretische kaders wordt inzicht gegeven in hoe infrastructuurbeleid kan bijdragen aan een duurzamere en inclusievere samenleving.

Compendium: Brede Welvaart in het Infrastructuurdomein

Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het compendium biedt een reeks casusbeschrijvingen van hoe organisaties in de praktijk invulling geven aan brede welvaart in het infrastructuurdomein. Aan de hand van concrete voorbeelden uit het veld laat het zien hoe verschillende publieke en private partijen brede welvaart als uitgangspunt nemen in hun strategie, ontwerp- en uitvoeringspraktijken.

Rijkswaterstaat: Aan de Slag met Brede Welvaart

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat

In deze gids ontwikkelde Waai strategieën, tips en praktijkvoorbeelden om het abstracte concept 'brede welvaart' concreet te maken voor adviseurs en projectteams binnen Rijkswaterstaat. Centraal staat een analyse van tien instrumenten (tools, onderzoek, werkwijzers en handreikingen) en de mogelijkheden die zij bieden om te sturen op brede welvaart. De gids biedt inzichten die nuttig kunnen zijn bij het maken van strategische afwegingen als organisatiebreed op brede welvaart wordt ingezet.

PARTICIBETER: Dé Podcast over Participatie

Opdrachtgevers: NPRES, Natuur en Milieu Federaties, et. al.

De PARTICIBETER podcastserie onderzoekt publieke participatie in de energietransitie. Met aansprekende voorbeelden, scherpe discussies en praktische tips biedt de podcast waardevolle inzichten voor beleidsmakers, raadsleden, wethouders, ambtenaren en inwoners die serieus met participatie aan de slag willen of er al mee bezig zijn. De serie is een initiatief van Waai en draagt bij aan het versterken van de betrokkenheid van burgers bij de energietransitie.

ESB Publicatie: Omarm de Complexiteit bij Sturen op Welbevinden

Opdrachtgever: TNO

In deze publicatie pleiten Waai en TNO voor het erkennen en benutten van complexiteit bij het ontwikkelen van beleid gericht op het welzijn van burgers. Het artikel benadrukt dat eenvoudige oplossingen vaak tekortschieten en dat een integrale benadering nodig is om effectief te sturen op welbevinden. Door complexiteit te omarmen, kunnen beleidsmakers beter inspelen op de dynamiek en diversiteit van maatschappelijke vraagstukken.

Grip op Welzijn: Een Praktische Gids voor het Ontwikkelen van Beleid Gericht op Welzijn

Opdrachtgever: TNO

Deze handleiding ondersteunt beleidsmakers bij het ontwikkelen van welzijnsgericht beleid. In samenwerking met TNO biedt Waai innovatieve rekenmodellen waarmee beleid van tevoren kan worden doorgerekend. Zo maakt de gids het voor beleidsmakers mogelijk om beter geïnformeerde beleidsbeslissingen te nemen ten aanzien van het menselijk welzijn.

Welzijn Begrijpen: Theoretische Aanvulling op de Stappenmethode 'Grip op Welzijn'

Opdrachtgever: TNO

Als verdieping op de praktische gids 'Grip op Welzijn' biedt deze publicatie theoretische inzichten ter ondersteuning van welzijnsbeleid. Het document behandelt conceptuele kaders en benaderingen die beleidsmakers helpen bij het begrijpen van de complexiteit van welzijn en het effectief integreren van deze inzichten in beleidsontwikkeling.

GFCE CIIP Capacity Framework

Opdrachtgevers: TNO, GFCE, Buitenlandse Zaken

Dit raamwerk, ontwikkeld door TNO in samenwerking met het Global Forum on Cyber Expertise (GFCE), helpt landen bij het opbouwen van capaciteit voor het beschermen van kritieke informatie-infrastructuur. Het biedt een gestructureerde benadering voor het identificeren van behoeften, het ontwikkelen van strategieën en het implementeren van maatregelen om de cyberweerbaarheid te versterken.

Getting Started with a National CSIRT

Opdrachtgevers: TNO, GFCE, Buitenlandse Zaken

Deze gids ondersteunt landen bij het opzetten van een nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). Het document biedt stappenplannen, best practices en aanbevelingen voor het effectief organiseren en operationaliseren van een CSIRT, met aandacht voor governance, technische capaciteiten en samenwerking met stakeholders.

De Beleving van de Burger Centraal tijdens de Aardgastransitie

Opdrachtgever: #VANGASLOS

Dit rapport onderzoekt de ervaringen en percepties van burgers tijdens de overgang van aardgas naar duurzame energiebronnen. Het benadrukt het belang van burgerbetrokkenheid en biedt aanbevelingen voor beleidsmakers om de energietransitie sociaal rechtvaardig en effectief te laten verlopen. De studie draagt bij aan het begrijpen van de sociale dimensies van de aardgastransitie.